6. jun, 2013

Torgny, 75, undertecknad, 63

 

Torgny är från den lilla byn Raggsjö i trakterna av Norsjö. Lade in en snutt om ett besök där på min sida om böcker för några år sen, kanske hittar du den om du kollar.

Heter alltså Lindgren i förnamn. Relativt känd författare åtminstone om man är lite äldre. Skrivit en rad kluriga böcker om allt möjligt. Till exempel om en ondskefull handelsman, om ett par bröder som önskar livet av varandra, om en hundrasjuåring som skrivit tidningsnotiser, om en predikant som vill att hans forna åhörare ska glömma allt han fick dem att tro på. Och mycket annat.

Det kommer ut en intervjubok med Torgny Lindgren i dagarna, jag har läst den och skrev en recension till lokaltidningen Norran i går kväll. Ungefär 1100 tecken, mer får jag inte skriva. Men läs gärna boken, den är intressant.

 

Och så fyllde jag år i går. 63. Inte så mycket att orda om kanske, det råkade bara bli så. Torgny Lindgren är för övrigt född samma år som min näst äldste bror Håkan, som dog för snart tolv år sedan. Han började alltid sina telefonsamtal till mig med orden "hej lillebror". Då kändes tonen ofta lite retfull, sen han dött har jag saknat den, det låg ändå så mycket välvilja bakom.

Men tiden går och många minnen bleknar, inte heller de som finns kvar kan vi lita på, åtminstone enligt Torgny. 

Fortfarande vid liv, och berätta och filosofera om allt möjligt kan han. Minnesgod eller ej.