11. jun, 2013

Olle slutar på Norran

Olle Lundqvist har jobbat på lokaltidningen Norran i 40 år. Nu har han sagt upp sig. Man kan inte klandra den som vill göra något annat efter så många år. Men en duktig skribent är han, personporträtt har han skrivit som ingen annan på den tidningen.

Och så har han hållit i tidningens bokbevakning med den äran de senaste åren. Inte många landsortstidningar som skriver om sex böcker i veckan, om än längden på texterna har kortats ner (se det jag skrev häromsistens). 

Men nu blir det åtstramningar. Halvering till tre recensioner per vecka. Kulturen i kläm; men det kunde varit värre, Folkbladet i Umeå drar bort tjänsten som kulturredaktör helt och hållet. Och i USA stänger en stor tidning ner hela sin fotoavdelning, anser att det räcker med att skribenterna själva tar kort med mobilerna. En av de som mister jobbet har varit med och vunnit det fina Pulitzerpriset.

Hörde på radion att tidningsläsandet minskat från 80 till 58 procent på ett enda år i Sverige. Det har förstås inte med att göra med att Olle slutar. Eller att vi får skriva färre recensioner, eller att fotograferna skippas.

Utan mest med att folk kollar mycket mer via datorn; att läsa papperstidningar är för besvärligt för många, kanske anser man det även för dyrt. Och det gammeldags bokläsandet minskar likaså, inte minst bland unga. 

Så vad ska man då med recensioner till? Nej, in med mer tester av dataspel, teknikprylar, matrecept, modereportage...