16. jun, 2013

Ingen tyst vår

Någon gång på 70-talet började varningarna om miljön komma. Fågelarter hotades av utrotning, gifterna tog kål på fisken, senare kom även alla prognoser om ozonskikt som tunnas ut och att hela jorden håller på att bli allt varmare och att glaciärer smälter.

Så sent som i dag läste jag i DN om att grundvattnet sinar och inte längre kan ses som en outsinlig resurs.

Jag satt på altanen vid stugan och då var det skönt att som motvikt kunna höra alla fåglar som spelade. Och när jag vände blicken mot väggen vid den gula grinden kom en humla gungande för landning, och efter någon minut en tll, och så ut igen...

De har alltså byggt bo där, och jag tog fram kameran och fångade åtminstone en av dem på bild.

 

Lite senare höll jag på att törna ihop med en fågel på nästan exakt samma ställe. Jag raglade till och råkade se ner i en plåtburk som hänger i en krok på insidan av väggen. Där finns ett fågelbo med tre eller om det var fyra ägg, och det lustiga är alltså att det byggts ovanpå den hög med utdragna spikar som jag samlat där och inte kommit mig för att slänga.

Hoppas pippina vågar stanna ioch häcka tills äggen är klckta och den nya kullen tar sig ut i världen. I dag ville jag i alla fall inte störa dem med kameran!

 

(har f ö lagt in lite mer bilder på min sommarstugesida - som jag glömde bort under hela förra sommaren)