23. nov, 2013

Intåget på skidstadion

 

Kanske ett ålderstecken att tröskeln att minnas bakåt tycks sjunka. Idag två artiklar på DN:s sportsidor som väcker associationer bakåt i tiden. Den ena handlar om längdåkning på skidor, den andra om schack som just nu upphöjts till idrott.

Jag tar längdåkningen här och schacket under "Hur var det då, då?".

 

Alltså. Charlotte Kalla planerar att åka SM i Skellefteå som genrep inför OS i Sotji. Och jag som inte visste att SM:et ska gå i vår stad! Förra gången var i slutet av 90-talet, kanske 1997. Per Elofsson var den uppåtgående stjärnan. På femmilen tog jag mig ut i terrängen på egna laggar.

Alltid lika roligt att se när åkarna kom flåsande och jämföra mellantider. Till stor överraskning och glädje kom den relativt okände Daniel Gideonsson från min hemkommun Storuman allt snabbare för varje passering där jag stod.

 

På sista varvet ville jag ta mig till målet sedan Gideonsson passerat, men innan Elofsson var på gång. I min iver glömde jag att vika bort från spåret innan jag var på väg ända in mot skidstadion.

Så där dök jag upp när alla andra väntade på Elofsson. Hann se att en bekant från jobbet tjänstgjorde som funktionär och besinnade mig när han försökte påkalla min uppmärksamhet och få mig från spåret.

Och sen gick det som jag ville. Elofsson kom för sent och Gideonsson vann sitt första, och som det skulle visa sig, enda SM-tecken. En ögonskada från en trafikolycka bidrog möjligen till att han la av med tävlandet.

Men än idag kan jag dra på munnen åt de sekunder när jag fick alla åskådarnas uppmärksamhet på mig. Något som jag inte tänker upprepa när Kalla är på gång. Men ute i terrängen har jag kanske tagit mig även då. 

 

(Bilden visar Gideonsson till höger, en klubbkamrat från hans dåvrande klubb Åsarna vid namn Morgan Göransson i mitten, samt "bragdmannen från VM" Johan Olsson till vänster. Men den togs redan 1999 när t ex Johan O bara var 19 år. I den artikeln nämns också att rätt årtal för SM-guldet var 1998!)