27. nov, 2013

Meryl Streep pussades

Kommer hem efter att ha varit till Kvantum och handlat tillsammans med M, och sedan tagit mig hem till fots tillsammans med hundarna. Hela tiden med vaksam blick på marken för att se att det fanns fäste.

När vi packat upp, däribland 14 kg hundfoder, dyrare än något sådant vi köpt tidigare, bara för att se om hundarnas magar ska må bättre av detta. är det dags för kaffe.

M har bakat mjuk saffranskaka. Medan jag gör kaffet, har hon slagit på tv:n. Filmen "Mitt Afrika" med Meryl Streep och Robert Redford. Snart 30 år gammal, från 1985, kan detta ha varit hennes genombrottsfilm? 

Hursom helst, Karen Blixen följer tveksamt med storviltsjägaren Finch Hatton på safari. Hon har smittats med syfilis av den vidlyftige maken Bror. Behandlats hemma i Danmark, men kan inte få barn. Men Finch Hatton vill ha henne ändå. En kväll på lgerplatsen motstår hon inte honom längre. "Du kan säga vad du vill nu så tror jag på dig".

Och så följer han efter henne in i tältet. Bilder i skugga, man ser inte ens när hans läppar möter hennes, den ena blodig sedan hon varit modig nog att skjuta ett anfallande lejon tidigare på dagen.

Därefter är scenen slut. Resten lämnas åt oss. Allt behöver inte visas i bild. Tjugoåtta år senare hade detta knappast dugt...