8. apr, 2014

"Att vara om sig och kring sig"

 

Detta underliga uttryck handlar vad jag förstår om att hålla reda på sådant som kan vara till nytta för en själv. Till exempel när det gäller pengar. 

I går försökte jag bena ut hur jag ska kunna få ut något på en försäkring med "Omställningskapital". Tidigare har jag fått veta att det kan gå, men inte förrän till hösten, när jag varit utan arbete i minst 36 månader. Det blir inte många kronor kvar när jag räknat på det hela.

Idag är det min deklaration som satte hjärnan i bryderi. Varför kommer jag att få mer än 3 000 kr i restskatt? Jag hade ju efter förra årets smäll på drygt 5 000 begärt att Försäkringskassan, varifrån jag får mitt tämligen knapra levebröd nuförtiden, skulle dra extra skatt per månad i fortsättningen?

Mitt under denna andra räkneprocedur dök L upp och undrade vem ett brev var adresserat till som låg på byrån intill. "Du är väl läskunnig" fräste jag ovänligt. Hon blev inte glad, tyckte att jag behöver inte låta mina bryderier med papperen gå ut över henne.

När jag lugnat ner mig - för den här gången - kände jag mig lite skamsen. Ungefär så där gick det ju till när jag växte upp! En pappa som alltför ofta grubblade över en bunt med papper och siffror som han hade svårt att få någon ordning på.  

Nej, att vara "om sig och kring sig" har också sitt pris. Frågan är vad man mår bäst av i längden?