4. maj, 2014

Var det en duvhök i radhuslängan?

 

Uppståndelse mellan tomtgränserna i går förmiddag, en lördag med många hemma, inte minst grananrnas barn. En stor fågel som makligt rörde sig mellan staketen. Kunde det vara en rovfågel? Ja, sa jag, kanske en duvhök, och drog mig till minnes episoden när en sådan tagit sig in i hönsgården medan vi bodde i Varuträsk.

Den gången tog jag på mig handskar och en säck, fick fast den hängande upp-och-ner, lyckades få in den i säcken varpå K-E - som råkade komma på besök! - och jag skjutsade den längs gamla vägen några kilometer mot stan och släppte den i friheten igen. (Trro jag berättat om den dramatiken på annan plats här på hemsidan) 

 

Nu ringde jag polisen och undrade om de kunde hämta fågeln som vi antog blivit sjuk. "Skicka ett foto, tyckte kvinnan på ledningscentralen i Umeå, De ville granska besökaren. Linnéa tog en bild med mobilen, de ansåg den vara en hönsfågel, "sådana är inte statens ansvar"...

Under tiden drog sig pippin sakta vidare mot Ingmar Lafvas´tomt. Tyckte väl det verkade lugnare där, en riktig bedömning då han ju är bortrest. Vi slog upp tänkbara hönsfåglar på bild. "det är nog en tjäderhöna" ansåg M. "De brukar ju kunna bli lite virriga så här års".

Vid det laget började Sverige-Finland spela hockey på tv. Bevakningen av fågeln släpptes, senare var den borta. På bilden intill kan du se hur den såg ut. M hade nog rätt. Liksom polisen.