19. aug, 2014

En lysande idé?

 

Råkar av en bekant få veta att det pågår något slags "isvattendueller" bland kändisar. Före detta hockeyproffset Markus Näslund häller en hink över sig själv och utmanar kollegan Peter Forsberg att göra detsamma. I USA pågår samma jippo sedan tidigare, Bill Gates lär vara bland deltagarna.

 

Syftet med vattuhinkandet tycks vara att få in pengar till forskning mot ALS. Denna vidriga sjukdom har jag haft på så nära håll det går, min bror Håkan dog i sjukdomen första december 2002, han var då bra precis lika gammal som jag är nu. Det var så sorgligt att se honom tyna bort, förloppet gick dessutom oerhört snabbt, vilket i och för sig kanske var tur, han slapp ju plågas lika länge som många andra.

 

Men varför ska man behöva ställa till ett jippo där det gäller att visa något slags macho-attityd för att få in pengarna? Väcker det mer uppmärksamhet på själva sjukdomen om man ser herrarna kändisar hälla vatten på sig än om de skulle skriva ut varsin rejäl check utan att behöva stå i centrum på något annat sätt? 

Det är möjligt att jag överreagerade när jag hörde det. Ändamålet är ju lovvärt. Men likafullt kan jag inte låta bli att tycka att det får en bismak av folks behov att glänsa i det man gör.