2. okt, 2014

Gammeldags skogsarbete

Utrustad med en fogsvans, yxa och en kaffetermos ger jag mig iväg till mitt lilla vedhygge i byn Gärdsmark någon mil söder om Skellefteå.

En fogsvans, om du nu inte vet, är en handsåg med långt blad, en sådan som användes förr i tiden innan motorsågningens och numera skogsmaskinernas epok bröt in. Det enda i min uppenbarsele som skiljer mig från den tidens utrustning är väl färdmedlet, min röda Volvo.

Dessutom handlar ju detta om en ren hobbysyssla, att skaffa hem lite ved till nästa vinters eldande i braskaminen. Då har jag "råd" att använda dessa omdoerna redskap. Fast i dag blir fogsvansen liggande oanvänd; tiden och orken räcker denna gång bara till att lasta släpvagnen full med de smärre träd som jag kvistade och la fram i en hög när jag var ut till hygget för någon månad sedan.

 

Men jag har ingen brådska. Hela eftermiddagen ligger framför mig. Så först går jag en runda med Doris för att med gott samvete kunna stänga in henne i bilen medan jag knogar vidare. Hygget, som upplåts av en kollega till M, ligger så nära byavägen att jag inte vill riskera att hon irrar sig ut från skogen och blir påkörd.

Jag bär fram två kapade längder i taget, en på vardera axeln. Det blir kanske ett tjugotal vändor av och an på några hundratal meter vardera. Försöker finna ut en så framkomlig väg genom terrängen som möjligt.

Klar med den största högen tar vi kaffepaus utanför bilen. På bilradion diskuterar man Turkiets eventuella krigsinsatser mot ISIS, men här i Gärdsmark känns det tack och lov inte det minsta krigiskt. Möjligtvis då att Doris försökte lokalisera en liten mus som sprang för sitt liv medan vi gick vår skogsrunda, eller en orrhöna som kände sig störd av vårt intrång och flaxade upp.

 

Efter kaffet har jag några mindre högar kvar att lasta på flaket. Sedan att surra fast lasten med några tömmar, och så dags att bege sig hemåt igen. Lite trött i kroppen, och med ett resultat som av en professionell skogsarbetare skulle te sig som en bagatell.

Men som för mig framför allt inneburit några timmars nöjsam tillvaro i vår vackra natur.