6. okt, 2014

Datanostalgi - och brev

 

 

Plockat ihop diverse till höstens hämtning av grovsopor. Den här gången strök det bland annat med en del gamla dataprylar. Bland annat diverse startskivor till de datorer som vi haft, eller reservdisketter för att vid behov på nytt kunna ladda upp MS-DOS och allt vad programmen hetat.

Eller gamla spel som Arvid och ibland även Björn och Linnea suttit och pysslat med. Som Fifa Football Player, eller Sims som Björn kunde hålla på med i timtal. Sett i backspegeln en logisk föraning till vad som komma skulle, när han numera ritar riktiga kök till IKEA-kunder.

Jag pendlar mellan att bli sorgsen eller närmast manisk. Åtminstone tills någon mer balanserad person hinner bromsa mig. Ska nånting alls bort, så kan jag likaväl kasta allt. Gäller dataprylar likaväl som kläder eller gamla böcker. Tiden löper vidare och vad blir kvar. Allt är förgängligt.  Vissa saker är numera helt oanvändbara. Ett par disketter märkta med "Brev till Ekeholm" går inte ens att stoppa in i datorn längre.

 

Hörde förresten ett radioinslag i morse. En av de som pratade har en 17-årig dotter som plötsligt börjat få brev med posten från brevvänner runt om i världen. Han forskade och fick fram att de blivit bekanta på en sajt som heter Tambler. Men sen börjar de alltså skicka gammeldags brev. Och förvånas över att det är roligare att läsa dem än att skriva på Facebook och att man till och med kan skicka godis och andra småsaker i breven.

Där står sig dataprogrammen plötsligt slätt. Och både pappan och den han berättade för kände sig lyckliga över detta faktum. Liksom jag själv. För breven från Ekeholm var just sådana glädjestunder. På nittiotalet, innan datasamhället tagit över och tidningsdöden ännu var ett ganska okänt begrepp.