26. okt, 2014

Allt för Sverige - igen!

Programserien om amerikaner med rötter i Sverige är tillbaka än en gång.

Tio utvalda ättlingar reser till Sverige, det är mestadels vackert väder och idylliska miljöer dit de kommer. De tycker det mesta är fantatiskt och nästan all blir tydligt berörda när de får veta mer om sina förfäders strävanden och hur det kom sig att de sökte sig till ett så - åtminstone på den tiden - ovisst liv så långt hemifrån.

Och så skapas dramatik genom att alla efterhand slås ut i olika deltävlnigar tills en enda återstår, och där priset är ett möte med en hel drös mer eller mindre avlägsna släktingar. Jag har för ett par år sedan berättat på den här hemsidan om hur ett sådant tävlingsmoment faktiskt utspelades sig i lilla Klintforsån, bara några hundra meter från vår stuga i byn Varuträsk utanför staden där jag och min familj bor, alltså Skellefteå. Detta eftersom en av deltagarna den gången hade sina rötter just i den här bygden.

 

Även i min släkt fanns utvandrare. Några av dem kom på återbesök när jag växte upp, det var spännande och eftersom jag lärt mig lite engelska fick jag hjälpa till att vara tolk.

Och så har jag en av mina bästa vänner bosatt några mil utanför New York sedan drygt 35 år tillbaka. Fast nu har ju tiderna förändrats, det är lättare hålla kontakt med hemlandet och komma på besök. (Lilla fotot intill denna text togs vid ett sådant sommaren 2013). 

Men om ett par generationer kanske hans barnbarn deltar i ett liknande återvändarprogram som Allt för Sverige? Och blir så rörda när de får veta mer om hans historia att tårarna rinner...