22. dec, 2014

Tiggaren sitter Där utanför

 

Kommer till ICA Kvantum för att köpa mjölk och lite annat. Ännu ingen rusning, rätt tidigt på dagen. Men tiggaren sitter Där utanför. Det är samma som några dagar tidigare, han söker nå oss med blicken, vi säger hej.

Alibit när man passerar är att inte ha några "småpengar". Men när jag går genom kassan och kassörskan slår in 182 kronor säger jag att hon får ta det på tvåhundra. "Så har jag något att ge han därute". Jag rafsar åt mig ur myntskålen, stoppar i fickan och packar mina varor.

 

När jag kommer ut är han inte där, tiggaren alltså. Hans myntkopp står kvar, ett foto av hans familj likaså. Känns lite snopet. Kanske har han helt enkelt blivit kissnödig och gått in på kundtoan? Stoppa pengarna i koppen utan att han är där? Nej, nån annan kan ju ta dem. Eller också handlar det om att jag vill höra hans tack för mina arton kronor.

Så då fortsätter jag till bilen. Plockar upp mynten för att lägga dem i börsen. Upptäcker att det bara är åtta kronor. Tydligen har jag missat en guldtia när jag tog slantarna ur skålen.

OK, då är det nån annan som fått tio kronor av mig i dag. Hoppas det var någon som också behövde pengen. Eller som i sin tur gav den till tiggaren.