3. jan, 2015

Ferry skjuter lite hit och dit

Björn Ferry, skidskytten för den som inte vet något om idrott, är från min hemkommun Storuman. Han sköt och skidade sig in på plats 145 på DN:s nyligen avslutade rankingslista om Sveriges 150 bästa idrottare genom tiderna. Mest för hans OS-guld i Vancouver 2010 när han lyfter den ena långa skanken till väders i glädjen att passera mållinjhen före alla de andra.

Ferry är väl också känd som en pratkvarn med många drastiska formuleringar. Raka motsatsen till Ingemar Stenmark, som på sin tid snarare förstärkte fördomen om alla lappmarksbor som inbundna och tystlåtna barn av sina skogar och fjäll.

 

Nej, Björn Ferry är snabb i tanken, och gillar sina tankar, så till den grad att när han fäst dem på papper i en dagbok från sina avslutande två säsonger som aktiv kunde han inte låta bli att ge ut dem i bokform. Och då blir det ungefär som att kasta i väg en svärm skott på måfå. en del blir träffar och annat rena bomskotten.

Tala illa om andra hör väl mestadels till den sistnämnda kategorin. En och annan lockas säkert att köpa boken för att den retat gamla landslagskolleger - mest då ledare och kvinnodelen av skidskyttelaget.

Men på sikt hade nog Björns så kallade varumärke (som han tycks väldigt mån om att det ska hålla även efter karriärens slut) mått bättre av att låta någon mer sansad person gallra i hans manus.