22. jan, 2015

Möte med sverigedemokrat

 

Ny långtur på spark med Doris, och den blir till och med längre än jag tänkt mig då damen ifråga lyckas beveka mig att förlänga rundan med en tur upp efter älven i riktning mot Mobacken.

Där möter vi en man som undrar om hunden heter Lorenz. "Eftersom han skäller". Det visar sig att mannen har hamnat i kommunfullmäktige för SD efter valet, och nuvarande kommunalrådet heter ju Lorenz.

På detta sätt, medvetet eller ej, lyckas han fånga även min uppmärksamhet (Doris´ hade han ju redan).

Vi blir stående och pratar en stund, jag berättar att jag själv suttit i skolnämnden i nio år på 90-talet, och han pratar om sitt liv som arbetare på Rönnskär och att han tycker lokaltidningen Norran borde skriva mer om förhållandena där ute.

Sverigedemokraten kunde säkert ha stått kvar ytterligare en bra stund. Han visar sig bo några mil utanför stan och tycker inte det är lönt att åka hem innan han ska på hockey klockan sju i kväll. Dit är det alltså ungefär fem timmar när vi möts. "Men jag sätter mig väl på Stigs och tar en fika", konstaterar han, och vi drar vidare åt vårt håll igen.

Efter en stund kommer jag på att jag kunde ha frågat vad han tycker om ett annat slags reportage i Norran i dag. En flykting från Sierra Leone kommer att utvisas, han funderar om han kommer att dö av ebola eller om de män som tänkte könsstympa hans dotter hinner före.

Men kanske var det lika bra att jag inte tänkte så långt.