26. apr, 2012

Annorlunda tänk

Skjusar M till lasarettet, hon ska genomgå en undersökning som inte är helt behaglig. Får hoppas den inte visar på något allvarligt. På tillbakavägen svänger en baklastare framför mig. Jag hinner tänka på en olycka i samma korsning med exakt detta förlopp. Den före detta maken till en före detta arbetskamrat fick huvudet avklippt.

 

Skillnaden är alltså att jag antagligen kör långsammare än vad han gjorde, och att den här baklastarföraren (om det nu inte rent av råkar vara samma!) är klar över att han kommer att hinna förbi.

Men händelsen, liksom att jag nyss skjutsat M, blir påminnelser om hur korta och oförutsägbara våra liv är.

För övrigt är arbetskamraten jag nämnde också död nu sedan några år, hon fick cancer. En snäll kvinna som även uttryckligen saknade mig som kollega medan hon ännu fanns kvar där.

 

Jag läste någonstans att ungefär i 60-årsåldern börjar många människors sätt att tänka förändras. Jag minns inte riktigt hur. Men kanske handlade det om att vi oftare tänker på livets slut.

Hursomhelst är det trist att växthuset blir tomt den här våren. M har inte orkat odla fram alla sina små blomskott som tidigare. Fotot till den här lilla texten får alltså bli det jag tog förra våren.