23. sep, 2015

Skördetider

 

Livet som pensionär går in i höstens lunk. Det vill säga, almanackan måste fyllas alltmer av egna initiativ. Livskamraten och grannarna - en del av dem - åker i väg till jobbet, solen värmer inte som tidigare, sommarprojekten vare sig det handlar om en bilresa eller något så trivialt som att klippa gräs fjunar bort.

 

Vissa händelser är givna. Promenaderna med Doris är en sådan. I morse stötte vi ihop med en ung tjej från någon skola, kanske högstadiet på Brännan.

Hon letade en orienteringskontroll och ville ha hjälp att läsa kartan. Det var inte alldeles lätt att förstå var den fanns - allra minst som den visade sig bestå av en oansenlig skylt inte större än en cigarettask.

Men jag hade i alla fall fått börja dagen med en god gärning.

 

Vår andra tur för dagen gick till en brevlåda på Erikslid med veckans korsord till DN. M har påstått att hon ska göra något udda när jag vinner. Har glömt vad det var. I dag hade de vanliga Sverige-kuverten tagit slut, jag stoppade i en liten brun påse i stället. Kanske gör det skillnad.

På återvägen hämtade vi morötter på kolonilotten. De har vuxit till sig under den varma hösten. Vägde dem för skojs skull när vi kom hem, de sex största vägde tillsammans ungefär ett halvt kilo på den gamla Lindell-vågen med uppläggningsfat av metall och en kläpp som rör sig.

 

Ja, så går dagen mot den tid då M kommer hem från jobbet. Några sillar ligger på avsaltning inför middagen. Klassisk husmanskost från förr!