23. nov, 2015

Med anor i skotska adeln??

 

Pappa föddes 1907 och dog 1981. Han skulle varit 108 år om han ännu levat. Min farfar föddes 1865, han dog när jag var ungefär sex månader gammal.

Han har beskrivits som en ganska knepig karl som ofta var ute "på socknen" och diskuterade politik. En gång anmälde han bönder från grannbyn för att de inte skulle ha skött sitt åtagande att ploga vägen till byagränsen. Min äldre bror K-E fann någon gång på 90-talet rättegångsprotokoll om detta och jag skrev, utifrån uppgifterna där, en artikel till Västerbottens-Kurirens helgläsning.

Men. Därefter börjar förfäderna bli mer anonyma. Eller rättare sagt, bara ett namn. Farfars far hette Karl Fredrik Nilsson, farfars farfar Nils Fredrik Karlsson, och enligt en släkttavla som vi tre bröder fick varsitt ex av i julklapp för rätt så många år sedan, hette dennes pappa Carl Nathanelsson och kom från en by inom Lycksele socken. Han var född 1765 och gift med en kvinna vid namn Sofia Johansdotter.

 

Men så hittar jag en annan släkttavla när vi är hemma hos brorsan för att röja upp. Detta för att han ska kunna sova på nedre våningen och slippa riskera att ramla någon fler gång på väg nerför trappan likt han gjorde för ett par veckor sedan, och nästan frös ihjäl för att han inte hade satt på värmepannan.

Enlgit det här släkträdet från farfar och bakåt, hette inte hans farfars far Carl Nathanelsson utan Fredrich Pehrsson Norborg.

Och här går det att följa denna person allt längre och längre bakåt i tiden. Efternamnet Stuart dyker upp efter några släktled, och vi hamnar i Dalarna och till och med i Tyskland. En "kammarherre" Johan Anders Stuart gifte sig med Anna von der Knop från Tyskland. Och så vänder jag blad, och där har Stuart sitt ursprung i Skottland, med en pappa som tituleras "generalfältkvartermästare", en farfar som är "Överste, riddare av Skottland", och en farfars far som är "riddare av huset Ochiltree i Skottland". 

Då är vi tidigt 1500-tal, och när jag googlat på "huset Ochilltree" börjar jag på fullt allvar undra om jag - och min bror - rent av har anor från dåvarande brittiska kungahuset.

 

Men frågan är om det ändå inte blivit något fel längs vägen bakåt. Troligen var det väl ändå den alldeles vanliga bondlurken Carl Nathanaelssion vars förfäder skulle spåras. (Men Sofia Johansdotter fanns med som hustrun på båda ställena. Ett fall av kamouflerat äktenskapsbrott?)

Jag ska i alla fall höra med den som skrivit ut och skickat detta fantasieggande släktträd till brorsan. Skulle det mot förmodan kunna vara den versionen av släktträd som är den korrekta?

Och, där en annan gren av släktträdet från denne Fredrich Norborg Pehrsson dessutom hamnar i Dalarna, med diverse kyrkoherdar och komministrar, och där namnet Moraeus dyker upp på flera ställen. Alltså kunde jag även vara avlägset släkt med spelmannen och tv-underhållaren Kalle Moraeus?!