31. maj, 2012

En tegelsten mitt i vårbruket

Det här hemsidesrapplet har haft ett veckolångt hack.

Dels för att det finns så mycket annat att pyssla med så här års, dels för att det vid ett tillfälle när jag ändå ville ta mig tid inte kunde komma in på den själv, hela "123minsida"-systemet låg nere på grund av något slags virusattack.

 

Men det finns också en annan orsak som splittrar mig. En bok på mer än 800 sidor, den väger såkert ett kilo eller mer.

Jag fick den för en tid sedan som recensionsbok från Norran. "Gulp", tänkte jag, "hur ska jag orka läsa och skriva om den?"

Boken heter "Det står ett rum och väntar på dig", författaren Ingrid Carlberg. Den som har ett rum att komma tillbaka till är Raoul Wallenberg, mannen som i slutet av andra världskriget reste med två ryggsäckar till Ungern för att ta på sig ett uppdrag att hjälpa judar undan Förintelsen.

Den är oerhört fängslande och intressant. Går kanske lite trögt att komma i gång med, men sedan blev åtminstone jag fast. Oerhört spännande och gripande, och allt har alltså hänt på riktigt.

 

Läs om Raoul Wallenberg, om hans  liv och historia. Hur han höll på tills han var drygt 30 med att försöka bli något, och så på bara ett halvår blir han verkligen något. Han försvinner som levande person, hans fortsatta öde blir under många år höljt i dunkel; men han lever kvar i mångas minne som en hjälte.

 Du får även en bild av hur världen såg ut under 1900-talets första hälft. Med all den grymhet som den galne Adolf Hitler åstadkom.

Om du är äldre är det kanske sådant du redan läst och sett och hört om många gånger tidigare. Men ändå ger boken någonting nytt och mer, jag lovar.

Och om du är ung. Ja, då kan den bli en utomordentlig lärobok både i historia och i livsfrågor. Eller som det heter i Ingrid Carlbergs sätt att spalta upp boken i tre delar: " Vad formar en människa?", "Vad är en bragd?", och Vad avgör ett öde?".