13. aug, 2012

Att göra det bästa av sin situation

Simmaren Anders Olsson var sommarpratare i dag. Du kanske hörde honom? Lauretsio var på tv i kväll. Du kanske såg honom?

Båda har funktionshinder. Laurentsio växte upp på barnhem i Rumänien, innan han komn att träffa den familj från Bollnäs som adopterade honom. Hans ben är förkrympta, han gick i princip på fotknölarna. Inte mycket gick att operera, men hans utstrålning och framåtanda är stor.

Anders Olsson blev delvis förlamad efter en operation som gick fel. Han fick 270 000 kronor i skadestånd, började att simma, har vunnit flera medaljer i Paralympics. En gång förvånade han arrangörerna av ett lopp från Alcatraz in till Los Angeles. Först nekade man honom att delta, när man väl ändrade sig vann han hela tävlingen...

Det är sådana här levnadsbilder vi behöver.

Anders Olsson lyssnade jag på vid stugan medan jag pysslade med mitt lilla altanbygge. Hundarna väntade som alltid på ett bad. Sommaren går mot sitt slut, men det är fortfarande 19 grader i vattnet. Det skulle givetvis ha räckt för Anders Olsson och det räcker för oss. Zelda kan ligga i hur länge som helst, hon plockar upp sten och tuggar tills tänderna nästan slits ner.