25. dec, 2011

Julen, forts: Sonen går på baluns

 

Visst kommer du ihåg att du ska vara där senast åtta”, säger jag för säkerhets skull när klockan är sex. ”Visst”, säger B och pysslar vidare vid datorn där han lagt ut en trailer på Youtube på sin senaste film som Michael Jackson på en inspelning i Oslo. Enligt B finns det hyfsad chans att den ska komma i NRK, alltså norsk riks-tv. Filmen är sponsrad av IKEA och Unicef,  B sponsrar i sin tur Unicef med en check på 30 000 norska kronor som han överlämnar i filmen (detta är helt autentiskt).

Men nu är det juldagskväll och baluns på Statt. Jag är den som verkställde biljettköpet, de tog slut precis när jag var framme vid kassan, enda lösningen var att ta en biljett med middag och det är därför han måste vara där så tidigt. När jag varit ut med hundarna överraskar han mig genom att logga ut på datorn, ”jag ska gå upp och duscha, kan du skjutsa mig om tjugo minuter”. ”Visst”, säger jag och spelar en Betapet under tiden. Klockan var 18:40 när han gick upp, han sa att kompisarna redan satt och åt (B är inte den som behöver sitta och äta ensam bara för att han inte fick rätt sorts biljett).

Det var alltså därför han började göra sig klar. Ca 19:05 är matchen slut, jag vann och övergår till att kolla recensioner på Russell Crowes ”Next three days” som vi råkade komma in i när den gick på Canal+ häromkvällen (även här en koppling till B, han tänker se den när den går i repris i morgon em, säger han).

Ca 19:25 ropar jag uppför trappan. ”Jo jag är klar”, säger han, fem minuter senare är han faktiskt klar. ”Jag går och tar ut bilen”, säger jag, då är han vid ytterdörren. Ytterligare tio minuter senare kommer han, då har jag alltså suttit i bilen ute på gatan i fem. 19:45 är vi utanför hotellet. ”Har du sett att de byggt ut det”, säger jag. Han sitter kvar och försöker se utbyggnaden men den är i fel vinkel. När han går ut ur bilen är klockan 19:47.

Han har klarat tidsgränsen med 13 minuter. Med parfymdoft, svart skinnjacka, svarta loafers, och käck antydan till tuppkam. Jag är vippen att fråga om han ska göra erbjuda sig att göra ett Michael Jackson-framträdande men avstår. Han kan ju råka ta mig på orden.

 För övrigt är filmen riktigt bra. Det går en spikrak linje från ”Football is more than just a game” (2007) via Invasionen av Sverige (sponsrad av F 21 i Luleå) 2009 till Michael Jackson (2011, titeln ej klar tror jag). Och 30 000 fick alltså Unicef på vägen, ”jag har alltid velat hjälpa barn som har det svårt och jag lever ju så billigt”.

Säger alltså en ung man som bor i världens dyraste huvudstad.