Trötta ben, fyllda hyllor
Bakat mjukt tunnbröd i Varuträsks bagarstuga i dag. Vi har köpt råvaror och tagit med oss ved, jag har gjort upp eld och fyllt på tills ugnen varit tillräckligt varm. M har gjort degen, rullat brödämnen, kavlat ut och lagt ut dem på en "fjäla". Jag har skjutit in dem på hällen, snurrat brödet så att det blir någorlunda jämnt gräddat, tagit ut och borstat av. Vi har hjälpts åt att paketera.
Det är inte någon stor rusning till denna bagarstuga. Den enda som antecknat sig denna månad förutom vi är en kvinna som torde vara fyllda 80. Men det blir gott bröd när det är klart.
Nu är traven med påsar i frysen. I förrådet intill har jag trängt in ännu några burkar med sylt, vi hittade ett bra lingonställe i går. Men vi orkade inte rensa mer än några liter. Resten sålde jag, fick klämma in mig mellan några thailändare vid invägningen, sett mot deras skörd var vår hink en droppe i havet.
Inte heller bärplockning lockar många svenskar längre. Enklare är att köpa sylt på affären, i den mån unga människor alls äter sylt.
Eller köpa bröd trots att det vimlar av recept på surdegslimpor och annat.
Senaste kommentaren
Tror att det betyder att det är oväder eller dåligt före på södra sidan om älven Vi säger ofta oföre och Sörsia men sällan i samma ord Om det är riktigt hemskt väder säger jag Garveril Gertrud i bju
Vi kallade lämmarna för skag Bjurholmsbondska
X9ECP2NG8F www.yandex.ru
Hej
Underbart
Är skelleftebo men via sambos släkt i 35år blivit matad med norsjömål.Tycker det är otroligt viktigt att bevara våra dialekter.