29. okt, 2012

Knepiga beslut

Ser underhållningsprogrammet "Pengarna på bordet" på TV 4. På mindre än en minut ska de deltagande paren samsas om att välja ett svar på en fråga. Svaren kan göra dem hyfsat rika, eller att de går därifrån utan några pengar alls.

En del tävlande utstrålar tveksamhet, har svårt att resonera sig fram, sprider ut pengarna. Oftast hamnar de på noll, ibland innan de ens hunnit fram till slutfrågan. Andra satsar mera frejdigt, ibland på känn, ibland efter att de hunnit prata ihop sig och där en eller båda faktiskt är ganska säkra på svaret.

I kväll hörde båda paren mer till den senare kategorin. Men två systrar från Piteå stöp på att de kanske var för snabba att bestämma sig för ett enda alternativ på vilket ord som inte fanns med i Ted Gärdestads text om "Sol vind och vatten". Och en pappa och hans son höll huvudet kallt på alla frågor utom en, där det också handlade om en text, men nu ur en film. Även de gick för hårt in på ett alternativ som visade sig vara fel.

Nu klarade de sig in i mål med 200 000 kr i prissumma. Men med facit i hand kunde det ha varit mer. 

 

Det är lätt att gräma sig om man tar fel beslut. Ibland kan det handla om till synes småfrågor, ibland får de tokiga besluten oanat stora konsekvenser.

Själv har jag ställt till det för mig genom några sådana tokigheter. Och i kväll var jag tvungen att bestämma mig i en av alla dessa något mindre frågor som våra liv är så fyllda av. Garageportarna i radhusområdet byts just nu ut, vår av alla 202 portar råkar sedan förra ägaren vara utvidgad till högre höjd än de övriga, nu måste skillnaden elimineras.

Förhoppningsvis hade jag kunnat göra det själv. Men tilltron svek, och jag valde att låta byggfirman göra detta. Det ger oss en merkostnad på 1600 kronor. Är det värt det att slippa oroa sig för om den egna förmågan hade räckt till?

Jag vet inte. Men nu är beslutet taget. Om du vill läsa mer om hur jag fungerar när det gäller attityden till praktiska göromål kan du gå över till fliken "Hur var det då då?"!