1. nov, 2012

Himlen lättar

Trög morgon, plockar tankspritt fram frukosten och läser tidningen. En regionchef i Lantbrukarnas Riksförbund har skrivit en artikel riktad till länets politiker. Han undrar vad de tänker göra för att inte Sverige ska vara beroende av omvärlden för att få hälften av sin mat. Blir det krig skulle vi bara klara oss en 3-4 dagar, det vill säga så länge det finns mat i affärerna.

Tål nog att tänka på. Min mamma brukade säga att "vi har inte mycket pengar, men vi har i alla fall mat". Vårt lilla jordbruk var en garanti i det lilla.

 

Men nu har jag ätit färdigt, hundarna vill ut. Geggan på ellusspåret frös till under några kalla dagar och i går kom en maskin med band i stället för stora hjul och jämnade ut alla djupa sår. Vi kan alltså gå obehindrat där igen, men inte är det som förr, till exempel på några bilder jag lade in på den här sidan för några veckor sedan. Den naturligt upptrampade stigen är borta, gräset runt omkring likaså, kvar en anonym matta av jord. Men för skidåkarna blir det nog bra i vinter, då har ju snön täckt den nakna marken.

Kommer så hem igen, har inga planer för dagen, mer än att halv elva kommer hunden Ajo hit, vi ska ta hand om honom äver Allherlgonhelgen. Matte och husse ska köra bil till Trondheim för att hälsa på sin dotter som flyttat dit, åtminstone tillfälligt. Läste i tidningen om ett projekt i Söderhamn, Arbetsförmedlingen ordnade en kurs med sikte på Norge, verenda en som gick kursen har fått jobb där.

Om jag varit ung hade det kanske också varit ett alternativ för mig? Men nu sitter jag vid datorn och funderar hit och dit. Skrev en bokrecension i går, tyckte inte den boken var bra. Men författaren är känd och kommer snart att intervjuas i kulturprogrammet Babel. Han har gått på droger större delen av sitt vuxna liv. Kanske är det intressant, för mig blev det bara tröttsamt att läsa.

Under rubriken "Böcker..." skag jag göra upp en lista på böcker jag tyckt om i höst. Men just nu ska jag koka kaffe. Himlen har lättat lite, kanske blir det ändå en hygglig dag?