12. jan, 2012

Fosshaug m m

Från 21 oktober har jag tagit 23 Atarax, utspridda på dubbelt så många tillfällen då jag alltid halverar dem. Detta konstaterar jag innan jag åter lägger mig vid kvart över fyra. Jasg hör klockan slå några gånger, sedan somnar jag faktiskt om, och minns att jag drömde om Per Fosshaug alldeles innan jag vaknade för gott strax före 7.

Fosshaug är, som de flesta idrottsintresserade vet, bandyspelaren som gjort sig känd både som en duktig målskytt och som en som ofta skulle käfta med domarna. Så småningom insåg man att han led av ADHD, han deltog i Mästarnas mästare och berättade om sin begränsning som gör honom så impulsiv. Följden blev, inte oväntat, att han fick ett erkännande som den människa han är bakom rubrikerna. Alla tog honom till sig.

Så slutade han med bandyn, försvann i anonymiteten. För att alldeles nyss ha gjort comeback vid dryga 40, och vad händer, jo han får ett utbrott mot domarna igen och nu finns inget tålamod med honom, han anses vara en skam för idrotten.

Om honom drömmer jag alltså. Han har på något kostigt sätt nödlandat hos mig, jag tror att det är i Barsele, alltså mitt hemställe, han är röd i ögonen, beter sig nästan som en drucken, sluddrar om att jag måste hjälpa honom, "du som är psykolog". Vi är ett stort sällskap som håller på att äta middag, han går omkring och nallar lite här och där av maten och min fru ger ultimatum att han ska ut.

Drömmen slutar med att jag ringer polisen, det går inte få honom kvitt på annat sätt. Medan vi väntar på att de ska komma fortsätter jag att försöka lugna ner honom.

En dröm bland många andra en fin vintermorgon med utmärkt sparkföre när jag och hundarna efter morgonfikat kommer oss ut nerför Basvägen. Doris kutar som en vilde tills hon möter en bil på väg ut från en garageplan. Tack och lov får jag henne att vända om. Jag tänker på hur stuggrannen Niklas anser att även hon har ADHD. Eller DAMP som han kallar det, den tidigare benämningen på ett tillstånd där man inte alltid har så lätt att smälta in i mängden. Människa som hund.