19. dec, 2012

Julhandel med det goda ögat

 

Skrev en insändare för några veckor sedan om att inte springa benen av sig och kanske skuldsätta sig för att köpa en massa dyra julklappar.

Och nu är jag där, vid en disk där man slår in paket, och nyss har jag träffat en granne med en liten rund lamphuva av plast i handen för att han råkat slå huvudet i en likadan inne i garagelängan till sitt radhus. Men den var av glas, och det sprutade splitter över bilen intill så att en annan granne tycks ha blivit närmast skogstokig när han dök upp och den stillsamme som fått den i skallen trodde att han nyss hade lyckats sopa upp efter malören.

En lustighet i sammanhanget är att även jag bara en stund tidigare har gjort samma sak. Det vill säga knockat i en lampkula i mitt garage. Men den var redan av plast så det gjorde ingenting.

Ingenting gör det heller att en kvinna råkar grabba tag i en av mina nyss inköpta klappar i tron att det var en tomkartong. Vi skrattar tillsammans över missödet, och bara några minuter senare muttrar en karl till som stått bredvid mig för att tejpa ihop sitt paket, han har nämligen i sin tur upptäckt att någon har förväxlat hans plastkasse och det visar sig ju vara min!

Ja, om man tar det lugnt och sansat i julhandeln kan den faktiskt även vara lite småskojig i sig. Det sista som händer innan jag åker hem igen är att jag hamnar bakom en kvinna i kassakön på snabbköpet där jag storhandlar två sillbrukar för en tia. Hon nickar och hejar på mig. "Tyckte att jag kände igen dig", säger hon när jag konstaterar att egentligen vet jag ju inte vem hon är, och det visste hon egentligen inte heller. Om mig alltså.

Vi växlar några tankar om detta med svårigheten att känna igen folk man stöter ihop med. Sedan blir det tyst tills hon precis har betalat och ska gå. Då dristar jag mig till att fråga vad hon heter, "så slipper jag gå och grubbla på vem du var". Det visar sig att hon arbetar som optiker och antagligen är det där hon har betjänat mig.

Så är även detta lilla men i sig trevliga möte över. Jag traskar tillbaka till p-huset där jag ställt bilen. Den är välkomnande varm inuti. Man kan nämligen koppla in sin motorvärmare där utyan att det kostar något extra. En bra shoppingtur med det goda ögats perspektiv är avklarad...