12. jan, 2013

Funderar på centerpartiet

Det har varit en del tråkigheter som präglat och präglar livet i vår familj just nu. Men detta vill jag inte skriva om på denna sida, dessutom tar det tid och kraft från tankarna på andra mer allmänna saker.

Men något som jag inte kan låta bli att intressera mig för är vad som händer inom centerpartiet. Där är det också rörigt. Ett nytt idéprogram har ställt till det. Centern är ju ett gammalt landsbygdsparti och ofta har det hörts att partiet även måste bli intressantare för folk i storstäderna. En annan vanlig kritik har varit att centern skulle vara ett parti som inte bygger på någon tydlig ideologi. Jo, man ville att "Hela Sverige ska leva", men är det samma sak som en ideologi?

 

Nu händer det märkliga att centerns tillsatta idégrupp rtycks ha sitt stakaste fäste i en snöv krets 08:or. Och så spottar dessa ur sig idéer som går på tvärs med mycket som är etablerat i samhället. Man kan tänka sig att avskaffa arvsrätten, ta bort den progressiva skatten, strunta i om folk vill gifta sig med mer än en, släppa in alla som vill komma till Sverige, lämna hela ansvaret till att barn går i skolorna till föräldrarna och mycket annat som väckt uppseende långt utanför det egna partiet.

Och så måste den unga partiledaren åka hem från Thailand och försöka reda upp i boet.

Det är bara det att folk i partiet inte tycks ha satt sig in i vad hon egentligen tyckte i de här frågorna innan man valde henne till ledare. Nu ska hon både försöka stå upp för om hon har ändrat sig eller inte, och samtidigt gjuta olja på vågorna som det brukar heta.

Ingen lätt uppgift för en ledare av ett parti som redan sedan tidigare var i kris med sviktande opinionssiffror. Men kanske är det så att nyfikenheten på vad som egentligen händer i centern i sig ger partiet nya anhängare?

Och om du undrar över varför jag också följer debatten kan du nu växla över till "Hur var det då, då?".