16. feb, 2012

Stadion - ett oanvänt skrytbygge?

                                                        1

 

Resan är lång, med väntan flera timmar både på Arlanda och Heathrow redan innan det elva timmar dryga språnget till Cape Town.

På detta nattplan blir jag bekant  med min första sydafrikan. Vi har båda svårt att sova. inklämda i våra trånga säten i ekonomiklass, och vandrar omkring så gott vi kan för att hålla benen i gång. Han har hälsat på en son, eller om det nu var dotter, med familj i San Francisco. Därefter alltså flugit via London för att ta sig vidare hem. Bor i en stad som heter George, just då vet jag inte var den ligger men det visar sig senare. Han tycks även ha en son, eller om det nu var dotter, boende i England. Men han, eller henne, tycktes han inte ha haft tid att hälsa på just då.

 

Den första jag blir lite bekant med i Cape Town är chauffören som kommit för att skjutsa oss till det första boendet, en lägenhet som vi hyrt i förväg.

Han är en tillbakadraget timid man, men medan vi väntar på att hon som rår om lägenheten ska komma och visa oss till rätta, han tänker gitvetvis se till att väskorna kommer upp dit, pratar vi lite ute på gatan. Rakt framför oss, kanske femhundra meter bort, syns en av de arenor som byggdes för att kunna arrangera fotbolls-VM 2010. Jag minns inte vilka länder som spelade gruppspel där eller om det var någon ytterligare match i slutspelet. Den ser i alla fall ut som en stor grå båt, nästan som en Finlandsfärja på torra land. Chauffören förklarar att den inte används särskilt ofta numera. Kanske bara vid någon enstaka stor match i fotboll eller rugby, den egentligen större sporten i landet och som också tycks visas på någon sportkanal så snart man slår på tv:n.

Men är Kapstaden-borna stolta över sin arena, eller tycker man att det var ett onödigt skrytbygge som stulit avsevärda pengar från sådant som vore mycket mer nödvändigt? Nej, så långt hinner vi inte i samtalet.