19. feb, 2012

Route 62

 

                                                               9

 

Vidare västerut, vägen heter Route 62, det är lätt att förstår varför. Temperaturdisplayen visar 36 grader, det är bara kaktusarna och kranierna från någon västern-film som fattas. "Tänk om vi får punktering eller kylaren börjar koka", säger jag, "ja, eller att AC:n pajar", säger Maggan.

Men vi är ju inte ensamma längs vägen, i själva verket rör vi oss fortfarande bara i Västra Kapprovinsen. Nu på väg in i strutsfarmernas land, de tycks trivas i detta klimat. En vecka senare kommer vi att träffa en farmare med 2 000 strutsar, men som bara är småhandlare jämfört med hans bror som äger 30 000, världens störste i sitt slag! Han bor i Outshorn, strutshuvudstasden. Men "Oliva" har rått oss att vika av mot söder strax dessförinnan, det är en vacker väg ner till havet som han ville rekommendera.

Dagens längsta uppehåll gör vi i stället i Calitzdorf. Vi har nätt och jämnt slagit av motorn så knackar någon på sidorutan. Det är en äldre man som visar oss in till sitt lilla matställe. Han erbjuder lammgryta, det är riktigt gott för en blygsam penning. Dessutom sitter vi i en skuggig liten trädgård och han är som så många andra sällskaplig, vill prata om hur samhället fungerar där jämfört med hos oss, tar exempelvis upp problemen med AIDS som har halverat medelåldern i landet. Ett möte bland många, vägar som korsas och skils igen.

 

Tog jag några bilder längs "Route 62"? Jodå, men kan jag visa någon av dem? Nja, en lite ödslig väg har jag väl, men från en helt annan plats. Och hur kan det komma sig? Tjata inte, jag sa ju nyss att det lär visa sig så småningom!