21. feb, 2012

Dimman

 

 

                                                                   11

 

 Vi kör vidare längs kustvägen österut med Knysna som närmaste stad. Jag minns inte exakt när det händer, det börjar med små svarta krokar framför höger öga, som snart bildar ett mönster som påminner om ett spindelnät.

 

Först bryr jag mig inte så mycket. Det går väl över. Vi fortsätter efter en kopp kaffe i riktning mot nästa stad, Plettenberg. Där tror vi att det blir lagom att stanna och höra oss för om ett boende. M lokaliserar turistbyrån, vi går in för att höra oss för. Jag känner mig lite pömsig, sätter mig en soffa. När hon kommer fram och ska visa mig de förslag hon har fått känner jag hur det blir som en en enda grå dimma framför ögat.

"Du får avgöra det där, jag måste få hjälp!" Jag skyndar ut på gatan, frågar någon om var man kan få hjälp med ögonen, blir visad till en optiker. Denne skärrar upp mig än mer, säger att hasn tror det är brått att komma till ögonläkare, ringer en sådan i Knysna, staden vi lämnade bakom oss. Med en vägbeskrivning hittar vi efter lite strul till dennes mottagning. Något lugnare låter jag honom undersöka. Det är en blödning, ganska stor, svåret se hur det ser ut genom den.

 

Jag får en återbesökstid om tre dagar. Vi återvänder till Plettenberg och installerar oss i ännu en stor villa med rum för självhushåll på bottenvåningen och stor uteplats. Dernna gång har vi även ett värdfolk som verkar ge oss mer utrymme att få rå oss själva. Men hunden Mac, en svart liten skotte, kommer fram för att hälsa. Han tycks trivas med vårt sällskap och stannar kvar medan vi ordnar med lite mat.

Jag tänker på läkaren och hur han pratade om den svenske deckarförfattaren Stig Larsson medan han undersökte mig. Jag har hans visitkort på nattduksbordet, även med ett mobilnummer, "blir det värre får du ringa mig när som helst på dygnet. Men om det måste opereras kan inte jag göra det, då måste jag skicka dig till en läkare i George". "George, det var ju därifrån mannen på flyget kom", tänker jag innan jag somnar.