26. feb, 2012

Stillsam lördagkväll i Nuy Valley

 

                                                                    13

 

 

Den pratsamme, samhällsengagerade strutsfarmaren gör frukost åt oss på lördagsmorgonen i Swellendam, hans fru har skjutsat sonen till friidrottstävlingar på jordbruksksolan där denna nyss börjat, han ska springa 1500 meter. Jag hinner berätta lite för famaren om min storebror hemma på vår lilla föräldragård i Sverige, sedan är det dags att komma "on the road" igen. Han kommer i sin tur in på övergången från apartheid, ett "mirakel", samtidigt kan ha ibland tycka att motsättningarna fortfarande bliur onädigt hårda, han säger sig alltid ha ävrnat om ett gott samrabete med de svarta. 

 

Det blir en ganska kort etapp denna dag. Efter de senaste dagarnas ostadiga väder är det åter soligt och varmt, och vi har ingen lust att "blåköra", börjar ju dessutom närma oss Kapstadsregionen igen. Etappmålet blir en vinranch som heter Nuy Valley, ligger i en dalgång lite vid sidan om Route 62 som vi har nått på nytt från sydost. Dä'r pågår barnkalas, några unga familjer sitter i skuggan i gårdens trädgård, bjuder oss att ansluita oss men vi känner mer för att vara för oss själva. Någon har startat en vattenpump för att barnen ska kunna åka rutschkana med vatten.

Framåt kvällen går jag en sväng genom stora vinodlingar, det finns pilar som markerar att gårdens gäster är välkomna att promenera där. En liten hund har anslutit sig och följer förtrutet från start till mål (på slutet tar han dock en egen genväg). Jag fortsätter att ta vackra landskapsbilder utan att ana att två dagar senare kommer jag av misstag åt att formeatera om minneskortet (det som äntligen passade!) så att alla bilder jag tagit efter Kapstaden raderas bort. Därav de provisoriska illustrationerna till så gott som hela denna dagbok!!

 

Men god mat får vi. Serverat på altanen utanför vårt rum, medan solen går ner bakom trädgården där kalaset nu är över och allt är tyst och stilla.