Hemstället

Min hemgård ligger på "Valbränna", även om fastigheten formellt hör till den lilla byn Nyholm, i utkanten av den större byn Barsele. (Det inofficiella namnet Valbränna har jag f ö funderat runt i "Dialektlexikon" om du vill kolla!)

I Barsele, eller "Barschele" som en del brukat säga ibland, fanns en gång skola, två affärer, post- och järnvägsstation, Folkets hus och en ishockeybana som kallades "Kanadarinken".
Nu är det bara postnumret kvar av de mera offentliga attributen. Och en liten industri som dragit in i det en gång så hemligstämplade "Berget", en militäranläggning om kriget skulle nå Sverige. (Där jobbade f ö mina bröder, varav den äldste, Karl-Erik, i nästan hela sitt yrkesliv). 

Nå, riktigt dött är det inte. Några föreningar finns kvar -Filadelfia, intresseföreningen (om den nu heter så?), samt älgjaktslaget  - och som har sett nödvändigheten av att samlas för att byn alls ska  överleva.
 
Men det här ska alltså handla om min uppväxtplats här på jorden! 
Gården är belägen ca åtta mil västerut från Lycksele, två mil österut från Storuman.
Min föräldrar flyttade dit 1936, då var K-E två år. Pappa hade växt upp på södra sidan av Nyholmsberget, men här kan verkligen tala om att de startade med "två tomma händer"! De tvingades bryta odlingsmark och bygga allt från noll.

Som mest hade de fem, möjligen sex kor, en häst, några kalvar, hönor och kanske en gris. Tillsammans med ett par mindre skogsskiften var det här de skulle leva och bo återstoden av sina liv (pappa dog 1981, mamma 2001).

K-E bodde alltid hemma på gården (han dog i april 2016). Håkan, som var fyra år yngre, flyttade hemifrån på 60-talet. 
Sedan jag började på gymnasiet i Lycksele 1966 blev även jag efterhand en mer tillfällig besökare, på senare år sedan mamma dog kanske bara ett par-tre gånger om året.  Mest då för att hjälpa K-E med den höslåtter på gammaldags vis som han kanske alltför länge ville fortsätta med. 

Då har jag ibland tagit fram kameran. Det här är en del av de bilder jag har tagit. Och beträffar K-E, som av förklarliga skäl blev det på senare år vanligaste fotoobjektet, finns en hel del mer som jag skrivit om. Både i "bloggen", och under "Tänkt och skrivet" och kanske även på fler ställen på denna hemsida.
 
(bildtexterna uppdaterade 6 oktober 2017)