12. dec, 2013

Lönnhalkigt kräver logistiksamordning

"Logistiksamordning", säger en av grannarna när vi möts på gångbanan in mot radhuslängan, och jag asom har broddar har väjt ut till höger med hundarna så att hon, om hon nu inte har broddar, kan fortsätta rakt fram längs den smala sandremsan (som jag råkade vara den som körde ut med den gemensamma kärran härom dagen).

Det är "just se pass" att jag hinner tolka vad hon sade innan vi passerat varandra och kan kraxa ur mig ett "Jaa, joo" över axeln. 

Jag är road av ord och hur de används, och om detta hade varit hemma i Barsele för 50 år sedan hade ingen fattat ett dugg om ordet logistiksamordning använts. Då hade någon i stället sagt något i stil med "ja he jär tur att he e sanne nalta nu då he jär se lönnhalt". Och så hade den andre kanske instämt med något i stil med att "Ja ve ha verkligen e olickligt könstit ver nuförtin".

Om du nu inte råkar förstå den här tänkta konversationen kan du gå till mitt Dialektlexikon och se om du får någon vägledning.

Men logistiksamordningen fungerade som sagt. Och halkigt är det än en gång denna konstiga förjulsvinter. Utom där det är sandat, och där isen redan tinat bort.