23. dec, 2013

Mamma bakade "däri bryggstun"

 

Spela Bingolotto utsträckt över fyra timmar känns inte som någon höjdare. Lät mig bevekas att köpa ett par lotter, men L är hemma och har tagit över den som jag skulle ha haft.

Uppesittarkväll kallas det ju.

Vi hade aldrig något sådant när jag växte upp. Det jag minns från den kvällen och natten och morgonen fram till julafton är hur mamma brukade fernissa trappen upp till vinden medan vi sov. Det knastrade så spännande under fotsulorna när jag tassade nerför trappan igen.

 

Innan dess hade hon bakat mjukbröd "däri bryggstun" under kanske en hel vecka. i sträng kyla eller inte, så kom många bybor och även från andra håll och hämtade vad de hade beställt. Mamma nändes inte neka någon, knappt heller ta skäligt betalt.

Mitt i allt detta skulle allt annat skötas. Det tidlöst alltid återkommande, likaväl som det som förknippades med julen.

Mjölkningen och annat lagårdsgöra. Laga mat, baka bullar, slå in julklappar, oftast beställda på postorder från Wiskadals eller Åhlén & Holm. Kanske till och med ta på skidorna och leta en gran när "karlarna" hemma hade misslyckats. Ordna med tomte.

Bingolotto hann hon spela, men det var när det kom långt senare, på 90-talet. Det var lugnare då. Korna hade hon måst skicka iväg. Mjukbrödet bakade hon i stort sett inte mer.

 

I år ska vi åka fram och tilblaka över da´n för att hälsa på K-E. Ringde honom i dag för att höra om vi skulle köpa med oss någon mat.

"Nej, inte behövs hä. Jag ha storhandle, för niehundra kroner. Och jag behöv egentligen bara mjölka och körven för å klara mej".

Sen klagade han lite på att han i övrigt inte hade så mycket att bestämma om längre. Till och med plogningen hade en traktor kommit och skött i morse. Vem som nu hade beställt den, K-E var det i varje fall inte. "Men är du misslynt då?" frågade jag.

Nej... egentligen inte. Men lite grann måste han ju få klaga ändå.