Kuba 2017

Vi åkte på gruppresa 1-14 mars. Flög till Varadero via Dusseldorf, lågprisflyg med trånga säten, M. bestämde sig att försöka få ett säte med bättre benutrymme, kosta vad det kosta ville, på återresan.

Varadero är sol- och badort tiotalet mil från Havanna. Men där stannade vi upp först efter nio dagars rundresa med buss. Dvs första fyra nätterna bodde vi i Havanna, därefter tre i en mindre stad, Trinidad. Så två nätter i trakten av staden Santa Clara där Che Guevara och Fidel Castro skrämde den korrupte Battista på landsflykt 1959. Och så till Varadero tre nätter.

Kuba är ett land som styrs av ett enda parti. Dessutom styrs det av att ligga i skuggan av USA, som avbröt alla handelsförbindelser när Castro tog makten. Så har man försökt ta stöd av andra fränder, men det har inte heller gått så bra. När Sovjetstaten föll ihop, blev kontakterna med den nya ryska regimen inte lika intensiva. Och att vara kompis med ett land som det i dag väldigt krisande Venzuela är kanske inte heller det bästa.

Vanligt folk får gratis skolgång och vård, men basvaror til hushållet får man utdelat via ransoneringskuponger. En vanlig kubansk familj har därutöver i snitt ungefär 250 dollar att leva på per månad. Socker, tobak och rom brukar förknippas med Kuba, men just nu är det kanske turismen som börjat utvecklas mer. Den nuvarande regimen inser väl att det är behövligt för att få in lite pengar till landet. Till och med amerikanarna har börjat komma åter, och även fått bygga några nya hotell i Varadero. 

Hur som helst, ett intressant land att besöka i en brytningstid mellan gammalt och nytt. Bättre stolar fick vi förresten också köpa oss till för ca 40 euro vid incheckningen till hemresan.

Tisdag, 28 mars 2017

Kommentarer

22.10.2017 17:30

Bo Fuhrman

Hej, mannen!
Förstår jag dig rätt är du i farten igen.
Hoppas livet leker!
Hälsningar Bosse

----
Bo Fuhrman
reporter/kommentator, allmänt, resor och sport.
Blogg, kolla:
http://blogg.norran.se/bofu