26. jan, 2019

En lördag "när jag gör mig lik"

 

Dottern är här och har övernattat med sin lilla familj. Hon hade fått biljetter av oss till lokalrevyn "Batterifabriken i Svarttjärn" och vi var barnvakter i går kväll. De hade haft roligt och hon vill visa filmklipp från sin mobil där bilden börjar skaka av att hon skrattar. Till detta bjöds även på mat då revymakarna i år bytt lokal från teater till restaurang.

Själva hade vi också haft riktigt trevligt. Lille Melker har fyllt ett år och blir alltmer företagsam. En del av kvällen ägnade jag åt att bygga hinder så han inte skulle kunna ta sig uppför trappan till vinden. Med samma envishet försökte han hitta en genomfart mellan stolar, en omkulllagd herrbetjänt och annan rekvisita.

Senare på kvällen, när han somnat men vaknat på nytt i flera timmar, borstade min fru tänderna med sin nya el-tandborste. Han var nyfiken på denna och hon ville låta honom känna hur den "durrade" mot hans små tänder. Han ville aldrig sluta henne låta borsta. Det blev nog lika komiskt som på revyn.

 I natt har det snöat. Hundarna och jag kämpade oss fram över isen på "träsket" där skoterspåren från igår knappt var urskiljbara. Men än sen då, jag fick en stunds motion och de kunde leka i yrsnön.

När vi kom tillbaka hade frun och dottern redan åkt iväg till stan för att hämta ett av våra andra barnbarn samt "gå en vända" på stan. Första planen var att jag och inte  dottern skulle ha farit. Men jag avstod gärna när dottern hade frågat. "Nej jag gör mig lik om det", sa jag och insåg att det är ett dialektalt uttryck så rotat från förr i min vokabulär att jag redan tidigare tagit med det i mitt Dialektlexikon.

Så när du läst detta kan du gå in även på den sidan. Finns som bidrag nr 120. Och du hittar kanske också annat av intresse.

(Lördag, 26 januari 2019)