22. jun, 2019

Under de ljusaste nätterna

Vår äldre hund, Doris, dricker oresonligt mycket vatten sedan en tid, och vi har besökt veterinär två gånger, hittills utan resultat. Däremot behöver hon givetvis också kissa oftare, och mera. Vilket gör en del extra promenader, ibland mitt i natten.

Vid fyra-tiden denna natt mot midsommardagen blev det alltså ett varv runt tomten, och några stopp. Lillhunden Otis följde också med och lyfte på benet, men betydligt kortvarigare. Det kan vara så stilla att vara ute så här dags.

En vanlig vardag hämtar Otis och jag också tidningen, eller tidningarna, de dagar som även DN har kommit. Då knatar vi en trappa upp till mitt skrivrum och jag kan ligga och läsa en stund. Det är en så inrotad vana för mig att ha papperstidningar. Jag hoppas yngre människor som lever med allt på skärmar kan upptäcka dess fördelar innan de hinner läggas ner. 

Men ibland slår jag även på datorn denna tid på dygnet, som just nu. Innan dess hjälpte jag en spyfluga ut i frihet. Hon fanns på fönstret redan i går kväll. Men jag berörs illa av alla små djur som hamnat fel, getingar och humlor inte minst. Med ett glas eller en mugg kan de gå att fånga mot rutan, att därefter sticka in ett papper mot glaset gör det möjligt att bära den genom balkongdörren - och sen blir det tyst.

 Tystnaden är bland det bästa om nätterna. Ingen som kör vattenskoter i timslånga övningar ute på sjön. Inga fyrhjulingar som brassar fram och tillbaka längs byavägen. Bara någon trana eller duvor som är ute så här dags. 

Och hos grannarna, som firade midsommar med grillparty ute på gården i går kväll, är det också givetvis tyst. När det blir morgon ska jag kolla i vårt extra kylskåp i garaget. Där upplät vi plats för en annan granne som behövde utrymme för en tårta. Bra att kunna vara till hjälp, vi kommer också att behöva det. Han kommer att avstå grus för utfyllnad på några ytor ute på gården.

Så går livet vidare, i stort som smått. Under de ljusaste nätterna, och under de mera växlande dagarna. 

(Bilden: Match i Memory, farmor mot Rune, Melker försöker ta sig upp på spelbordet)