14. nov, 2019

"Han blev visst sparkad av en häst..."

På väg hem från stan, efter att ha varit på "Stora Coop" och handlat samt ätit lunch. Kört via Bureå denna gång, i stället för den vanliga rutten längs Burträskvägen. Detta för att hämta några hinkar med grovt sand eftersom vi nu fått en släng av den numera så vanliga förjulsvintern med slask och halka. Bilradion, som på vår nuvarande Volvo alltid går igång när bilen startas, har fått vara på. senast använda intälning är Radio Skellefteå, det är M som körde senast och hon brukar spela den kanalen. Kanske för att den ofta spelar lättlyssnad musik.

I kurvorna framemot byn med det märkliga namnet Sjöbotten går "Moviestar" med Harpo i gång. "Det måste vara en av de låtar som alltid sätter sig fast i hjärnan när man hör den", säger jag, och sjunger med några strofer. "Och tala om en artist som väl aldrig blev känd för nån annan", tillägger jag. "Vad heter karln egentligen? Eller hette, om han nu inte lever?" M vet inte heller. "Men jag läste nånting om han en gång i en tidning. Han blev visst sparkad av en häst i skallen för ganska länge sen... Kanske därför hans karriär tog slut?"

Snart är vi hemma igen. Bestyren att bära in varorna från bilen tar vid, och att rasta lille Otis som i vanlig ordning suttit snällt och tyst i sin "koja" i skuffen medan vi varit borta. Och så går dagen vidare, snart är det mörkt ute, så småningom fortsätter vi läsa i den senaste kriminalromanen av norrmannen Jörn Lier Horst. Just det, "vi" läser. Jag högt och M lyssnar. Många sådana böcker har det blivit de senare åren.

Och så är det dags sova. Och dags att vakna till igen, vilket jag gör alldeles för ofta numera. Tycker mig höra att klockan slår maximala tolv. Inte bra, kunde fått vara mera. Dåsar vidare en stund. Och så kommer den. Inifrån huvudet, som om jag slagit på recall: "Moviestar, moviestar, you think you are a moviestar, aha..."

 

(Bilden: Jovisst är det Harpo. Jan Svensson, född 1950, årsbarn med mig. Och historien om hästsparken stämmer. Men han repade sig tydligen hyggligt!)